Tilat

Tuomiokirkon kokonaisuuteen kuuluu Tuomiokirkon lisäksi sivupaviljongit Tapuli ja Kappeli sekä kirkon alakerrassa oleva Krypta.

Kirkkosali

Tuomiokirkon kirkkosalissa on istumapaikat 1300 henkilölle. Kirkkosalissa järjestetään seurakunnan tilaisuuksia viikon jokaisena päivänä. Lisäksi Tuomiokirkossa vietetään mm. ekumeenista itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelusta ja valtiopäivien avajais- ja päättäjäisjumalanpalveluksia.

Seurakuntalaiset voivat varata kirkkosalin kastetilaisuuteen, vihkimiseen tai hautaansiunaamiseen.

Tuomiokirkon kirkkosalin yksityiskohdista voit lukea lisää Mihin uskomme -osiosta

Krypta

Kryptaksi kutsutaan kirkon alla olevaa holvistoa. Tuomiokirkon krypta rakennettiin alun perin kirkon kellariksi, jossa sijaitsivat kirkon lämmityslaitteet ja halkovarastot. Maalattiainen kellari oli tyhjillään yli sata vuotta. Nykyään krypta toimii seurakunnan hartaus- ja kokoontumispaikkana, ja siellä järjestetään myös konsertteja ja näyttelyitä.

Krypta remontoitiin vuosina 1972–73 arkkitehti Tarja-Salmio Toiviaisen suunnitelmien mukaan ja otettiin sen jälkeen toiminnalliseen käyttöön. Kryptaa kunnostettiin lisää vuosina 1996–1998 Tuomiokirkon laajan korjauksen aikana. Sinne hankittiin myös uusi alttarilaite ja taiteilija Carolus Enckellin maalaama alttarimaalaus sekä kirkkotekstiilit, jotka on suunnitellut tekstiilitaiteilija Päikki Priha.

Kesäisin kryptassa toimii Café Krypta, jonka tarjoiluista vastaavat vaihtuvin vuoroin seurakunnan yhteistyökumppanit. Kahvilan tuotto menee kumppanin määrittelemään kohteeseen. Tuomiokirkon kryptan holvikaaret tarjoavat näyttävät puitteet myös taidenäyttelyille, ja kesällä Kryptassa pääsee nauttimaan vaihtuvista näyttelyistä, joihin on vapaa pääsy.

Kiinnostuitko mahdollisuudesta järjestää taidenäyttely Kryptassa? Kysy lisää koordinaattori Niina Savolaiselta, p. 050 442 0050, niina.savolainen@evl.fi.

Kryptaan pääsee Kirkkokatu 18:sta tai hissillä kirkkosalista. Krypta on talvella avoinna seurakuntatilaisuuksien yhteydessä.

Kappeli

Tuomiokirkon kappeli on Senaatintorilta nousevien portaiden oikealla puolella olevassa paviljongissa. Kappelissa järjestetään kasteita ja vihkimisiä, messuja, nuorten messuja, hartaustilaisuuksia ja muita toimituksia. Hautaan siunaamisia ei kappelissa voi suorittaa. Saliin mahtuu noin 70 henkeä.

Tuomiokirkon kappelin alasalissa kokoontuu pienryhmiä. Se toimii myös kokoustilana.

Tapuli

Tapuli on Senaatintorilta katsottuna vasemmanpuoleinen paviljonki. Tapuli sopii pieniin kastekahvitilaisuuksiin. Tapuliin mahtuu 25 henkeä.

Kesäisin Tapulissa toimii Helsingin tuomiokirkon oma kesäkauppa. Tapulin kaupasta löydät kristillisiä koruja, koriste-esineitä ja lahjatavaroita. Myynnissä on myös matkamuistoja Helsingistä sekä laaja valikoima kotimaisia käsityötuotteita. Tapulista voit ostaa mukaan myös kahvia, teetä, jäätelöä ja limua.

Kirkko on avoinna joka päivä klo 9-18.
Aukioloajoista näet, milloin voit tutustua Tuomiokirkkoon osallistumatta tilaisuuksiin. Kalenterista näet kirkossa järjestettävät tilaisuudet. Tervetuloa mukaan!