Tilat

Tuomiokirkon kokonaisuuteen kuuluu Tuomiokirkon lisäksi sivupaviljongit Tapuli ja Kappeli sekä kirkon alakerrassa oleva Krypta.

Kirkkosali

Tuomiokirkon kirkkosalissa on istumapaikat 1300 henkilölle. Kirkkosalissa järjestetään seurakunnan tilaisuuksia viikon jokaisena päivänä. Lisäksi Tuomiokirkossa vietetään mm. ekumeenista itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelusta ja valtiopäivien avajais- ja päättäjäisjumalanpalveluksia.

Esteetön kulku kirkkosaliin tapahtuu hissillä Kryptan kautta, Kirkkokatu 18. Kirkon suntiot tavoittaa numerosta 09 2340 6120.

Seurakuntalaiset voivat varata kirkkosalin kastetilaisuuteen, vihkimiseen tai hautaansiunaamiseen. Kirkkoon kuulumattomien siunaus kirkkosalissa maksaa arkisin 330 e ja lauantaisin 520 e.

Tuomiokirkon kirkkosalin yksityiskohdista voit lukea lisää Mihin uskomme -osiosta

Krypta

Kryptaksi kutsutaan kirkon alla olevaa holvistoa. Tuomiokirkon krypta rakennettiin alun perin kirkon kellariksi, jossa sijaitsivat kirkon lämmityslaitteet ja halkovarastot. Maalattiainen kellari oli tyhjillään yli sata vuotta.

Krypta remontoitiin vuosina 1972–73 arkkitehti Tarja-Salmio Toiviaisen suunnitelmien mukaan ja otettiin sen jälkeen käyttöön seurakunnan toimintaa varten. Kryptaa kunnostettiin lisää vuosina 1996–1998 Tuomiokirkon laajan korjauksen aikana. Sinne hankittiin myös uusi alttarilaite ja taiteilija Carolus Enckellin maalaama alttarimaalaus sekä kirkkotekstiilit, jotka on suunnitellut tekstiilitaiteilija Päikki Priha.

Nykyään krypta toimii seurakunnan hartaus- ja kokoontumispaikkana, ja siellä järjestetään myös konsertteja ja näyttelyitä. Kesäisin kryptassa toimii Café Krypta.

Tuomiokirkon kryptan holvikaaret tarjoavat näyttävät puitteet myös taidenäyttelyille, ja kesällä Kryptassa pääsee nauttimaan vaihtuvista näyttelyistä, joihin on vapaa pääsy.

Kiinnostuitko mahdollisuudesta järjestää taidenäyttely Kryptassa? Kysy lisää palvelupäällikkö Anni Roihalta, p. 050 442 0050, anni.roiha@evl.fi. Vuoden 2022 näyttelyajat tulevat haettavaksi lokakuussa 2021.

Kryptaan pääsee Kirkkokatu 18:sta tai hissillä kirkkosalista. Krypta on talvella avoinna seurakuntatilaisuuksien yhteydessä.

Kappeli

Tuomiokirkon kappeli on Senaatintorilta nousevien portaiden oikealla puolella olevassa paviljongissa. Kappelissa järjestetään kasteita ja vihkimisiä, messuja, nuorten messuja, hartaustilaisuuksia ja muita toimituksia. Hautaan siunaamisia ei kappelissa voi suorittaa. Saliin mahtuu noin 70 henkeä.

Tuomiokirkon kappelin alasalissa kokoontuu pienryhmiä. Se toimii myös kokoustilana.

Kirkollisten toimitusten tilakohtaiset osallistujamäärät on rajattu koronapandemiasta johtuen ilmoitettua pienemmäksi. Päivitetyt tiedot saat tilavarausta tehdessäsi.

Tila on esteellinen ja sinne noustaan useammat portaat.

Kellotapuli

Tuomiokirkon kellotapuli on Senaatintorilta katsottuna vasemmanpuoleinen paviljonki.

Tuomiokirkon kauppa

Keväästä syksyyn Kellotapulissa toimii Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan oma kauppa. Tuomiokirkon kaupasta löydät lahjatavaroita ja matkamuistoja. Sieltä voit ostaa mukaan myös kahvia, teetä, jäätelöä ja limua. Sisäänkäynti on Tuomiokirkon parkkipaikkatasanteelta.

Helsingin tuomiokirkko
Unioninkatu 29, 00170 Helsinki
tuomiokirkko.srk(at)evl.fi

W&F Café Krypta avoinna 25.5. alkaen
ma-pe klo 11-15, lounas 11-13.
Kirkkokatu 18, 00170 Helsinki